Kornets vej til mel 

“Det er en passion for mig, at kunne følge kornet, som bliver sået på marken, gror sig stor til at blive høstet og som tilsidst bliver malet til mel på vores moderne stenkværns mølle.
Det er en fornøjelse at være medvirker i processen fra jord til bord.”

niels
Niels dyrker selv kornet, som senere males til mel. I gamle dage malede man mel på en stenkværn. I dag bruger vi en lidt mere moderne udgave af en mølle, som bygger på den gamle teknik.

Kornet
Et korn består af forskellige dele og der er meget stor forskel på indholdet af næringsstoffer i de forskellige dele af kornet og derfor har det stor betydning, om man anvender hele kornet.

Skal
Udgør ca. 10 % af kornets samlede vægt. Det er her hovedeparten af kornets fibre findes.

Aleuronlag
Udgør ca. 7 % af kornets samlede vægt, men der findes op mod 20 % af kornets samlede indhold af fedt, protein og mineraler og ca. 10 % af kornets kulhydrat her.

Frøhvide
Udgør ca. 80 % af kornets samlede vægt. Frøhviden bidrager primært med kulhydrater, har et højt indhold af stivelse. Almindelig hvedemel er frøhvide.

Kim
Kimen er rig på især B- og E-vitaminer, men også på proteiner og olier. Kimen udgør kun få procent af kornet.

 

Moderne mølleri

I de moderne møllerier kan man skille tingene ad, så klid, kim og frøhvide kommer hver for sig. Er det hvede, bliver frøhviden til almindeligt hvidt hvedemel. Ud fra et ernæringsmæssigt synspunkt er frøhviden, der består af stivelse, ikke særlig værdifuld.

Olien i hvedekim kan let harske. Det starter så snart kornet er malet og kimen kommer i kontakt med luftens ilt. Selv ved kølig opbevaring går der ikke mere end en måned, før melet forandrer smag. Det problem har man ikke med hvidt mel. Holdbarhedsdatoen er ét år efter fremstillingsdatoen.

Ernæring

Da vi maler vores mel på en moderne mølle med de gamle stenkværnsprincipper, mister melet ikke sin næringsstoffer. Derfor sætter vi stor ære i, at det korn vi maler på vores mølle indeholder alle de næringsvigtige dele skal, klid og frøhvide.

 

Add Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *