En rigtig familiehistorie

Falslevgård har været i familien eje siden 1927


Chresten Foged kom som 3. generation udvandrer til Amerika tilbage til Danmark i 1927 og købte Falslevgård mølle på tvangsauktion.

Den tidligere ejer havde investeret i en stor Vindrosemølle på en høj stålgittermast; men han havde i en storm glemt at bremse møllen. Så der blev en pause på 79 år i Falslevgård Mølle’s produktion af mel.

I de mellemliggende år blev der drevet traditionelt landbrug på møllen. Først af Chr. Foged og senere af hans søn: Arne Foged.

Gården er på ca. 75 ha. Heraf dyrkes 45 ha, 20 ha er med skov og 10 ha er vedvarende græs i fjordenge.

I 1998 overtog sønnen Niels og hans kone Karin gården og omlagde den til økologisk drift med kornavl og fedekreaturer. Bl.a. blev der dyrket økologisk brødkorn af moderne hvedetyper.

Efter nogle år med moderne hvedetyper opstod ideen om at dyrke de gamle korntyper og formale dem på stenkværn.

Så i 2008 genopstod Falslevgård mølle som produktionsmølle med stenformaling af de gamle kornsorter: Spelt, ølandshvede, emmer, enkorn, svedjerug, goldblumehvede, scalinhvede, stavehvede og nøgenbyg.

Vi samarbejder med kornforsker Anders Borgen, Agrologica, der har specialiseret sig i at finde og opformere gamle kornsorter bla. fra nordeupæiske GEN-banker.

Idag er der udover melproduktion også

klinik for zone- og psykoterapi
rawfood & undervisning
kursuscenter & udlejning

Det er primært Niels og Karin, der står for den daglige produktion af korn, mel og brød, men børnene Mads, Ida og Jens samt faster Inger og onkel Frits hjælper ligeledes til i det daglige eller når det er brug for det.

 

Add Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *